JAK UŻYWAĆ DĘBU W PIWOWARSTWIE DOMOWYM?

Na pewno próbowałeś już piwa, leżakowanego w beczkach. Siedzisz przy barze i spoglądasz na dębowe beczki, których browar używa do leżakowania i nasycania piwa tym pysznym dębowym aromatem.

A co jeśli mógłbyś uzyskać taki efekt w swoim domowym piwie? Jestem tutaj, aby powiedzieć Ci, że jest to możliwe.

Możesz nadać piwu dębowy aromat, używając naszych wkładów. Nie musisz używać beczki, aby uzyskać smak dębu podobny do leżakowania w beczkach dębowych. Wkłady mogą mieć różny poziom opalenia, aby uzyskać różne smaki, takie jak wanilia czy kawa.

Choć może nie będziesz w stanie osiągnąć całkiem takich niuansów jak profesjonaliści, możesz eksperymentować i stworzyć idealne połączenie smaku dla twojego piwa.

Zaletą dębu jest to, że nadaje się on pięknie nie tylko do whisky, ale także do piwa i wina. Przy odpowiednim użyciu, wkład może dodać bogaty, śmiały smak do Twojego piwa lub wina. Należy jednak pamiętać, że dąb nie pasuje do każdego rodzaju piwa, nadaje piwu gładkość, która nie jest tak widoczna w piwie bez leżakowania w beczce. W zależności od stopnia opalenia wkładu, piwo może mieć również subtelne nuty wanilii.

Opinie na temat najlepszej metody dębienia domowego piwa są różne. Wiele osób uważa, że dębowe wióry powinny unosić się na powierzchni piwa. To nie, pozwala dębowi wpłynąć na piwo i rezultat nie jest tak zauważalny, jak chcieliby tego rzemieślnicy. Beczki dębowe to kolejna opcja, ale mogą być kosztowne. Jeśli szukasz świetnej opcji do leżakowania swoich domowych piw, polecamy wypróbowanie naszych wkładów wykonanych z beczek po whisky, rumie, burbonie. Najlepiej wniosą smak i aromat beczki na fermentacji cichej, a czasami w trakcie fermentacji. Wkłady dodają do piwa kolor, smak, tekstury i aromaty. Tworzą one dla Ciebie naprawdę wyjątkową opcję odmienienia swojego piwa w prosty i przyjemny sposób.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Akceptuję zasady Polityki prywatności

Shopping Cart